FAQ

Op deze pagina vindt u een aantal snelle antwoorden op de meest gevraagde vragen. Mocht uw vraag er niet tussen staan, neem dan contact met de chiropractor in Zutphen op via het contact formulier.

Dit kan zeker, net zoals je regelmatig naar de tandarts gaat voor een controle, kun je ook bij een chiropractor aankloppen voor een check van je wervelkolom. Eigenlijk is preventie de meest ideale behandeling die we kunnen voorschrijven. Door het controleren en optimaliseren van de wervelkolom voel je je een stuk soepeler. Ook met chronische klachten kun je bij ons terecht voor een soort van ‘onderhoud’. We kunnen je geen nieuwe wervelkolom geven, maar we kunnen er wel voor zorgen dat deze zo optimaal mogelijk kan functioneren.

Acute hernia’s kunnen op een niet-manipulatieve wijze, zonder rotatie, worden behandeld. Daar heeft de behandelbank ook een functie voor, waarmee flexie-distractie techniek kan worden toegepast. We onderscheiden actieve en inactieve hernia’s. Zoals misschien al bekend is, hebben velen van ons uitpuilende tussenwervelschijven, zonder daar overigens last van te hebben.

Nee dat hoeft niet, gewrichten die zijn aangetast door artrose (slijtage), gaan pas pijnklachten geven als hun functionaliteit wordt belemmerd. Het behandelen van deze gewrichten geeft een duidelijke vermindering van pijnklachten. Met ernstigere slijtage betreft het wel een structureel probleem. Deze mensen wordt geadviseerd elke 3 a 4 maanden terug te komen voor een behandeling, aangezien de klachten langzaam blijken te recidiveren. Zij hebben dat er graag voor over.

Nee dat is niet zo, wel is het zo dat mensen waarschijnlijk wel bewuster worden van hun lichaam en herkennen eerder een functiestoornis. Daar is niets mis mee en het voorkomt juist vaak serieuze problemen in een later stadium. Wij adviseren mensen om zich om de zoveel door ons te bepalen tijd (afhankelijk van hun probleem of belasting) te laten behandelen, om hen zo goed mogelijk te laten functioneren met zo min mogelijke interventie.

We kunnen namelijk aan de hand van statistieken zien dat de mensen, die zich aan het geadviseerde behandelschema houden, gemiddeld minder vaak behandeld hoeven te worden dan diegenen die zelf de frequentie bepalen.

Er zijn vele methodieken ontwikkeld om gewrichten te manipuleren. Chiropractoren passen een zeer specifieke methode toe. Zodoende wordt geen groot gebied los gemanipuleerd, zoals bij andere disciplines soms wel gebeurt. Hier ligt de sleutel van veilig behandelen! De kunst van het vak is meer stabiliteit te creëren in het hele lichaam, zo ook de gewrichten en niet meer onbalans (instabiliteit).

Bovendien wordt door de snelheid van de technieken nooit de anatomische grens van een gewricht bereikt, zodat ook frequent behandelen geen negatieve neveneffecten geeft. Er zijn langlopende onderzoeken gedaan bij mensen die de gewoonte hebben hun vingers te knakken (wat vergelijkbaar is met een Chiropractische correctie). Deze mensen vertoonden na vele jaren geen verschil in hun vingergewrichten met een controlegroep.

Chiropractie valt onder alternatieve geneeswijze en wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. In de meeste gevallen wordt er een gedeelte of de volledig behandeling vergoed. Wilt u meer weten over de hoogte van uw vergoeding voor behandelingen chiropractie, kijk dan op het volgende overzicht:

Overzicht Vergoedingen Verzekeraars 2013 & 2014

U heeft geen huisarts verwijzing nodig om een afspraak met ons te maken.

Het eerste consult duurt normaal 45 tot 50 minuten en vervolgconsulten zijn ongeveer 15 minuten. Consultatietijden kunnen variëren afhankelijk van de noden van de patiënt.

Een chiropractische behandeling zou over het algemeen geen pijn moeten doen. Elke patiënt reageert anders op behandeling en de chiropractor past het behandelplan aan de noden van de individuele patiënt.

De chiropractor geeft advies hierover meestal tijdens het eerste of soms het tweede consult en dit varieert per patiënt.

Röntgenfoto’s worden alleen genomen wanneer het klinisch voorgeschreven is en wanneer er verder onderzoek nodig wordt geacht. Dit zal samen met de chiropractor dan overlegd worden.

Boek uzelf in voor een vrijblijvende consultatie met de chiropractor en deze zal chiropractische zorg met u kunnen bespreken en uw vragen beantwoorden. Een gratis screening zal ook plaatsvinden tijdens deze afspraak. Na dit consult kunt u besluiten of de chiropractor u kan helpen.

De chiropractor gaat een anamnese en onderzoek uitvoeren en de symptomen bepraten en de medische geschiedenis. Elke patiënt is anders, maar een behandeling kan plaatsvinden tijdens het eerste bezoek, indien het gepast is.